5 Ekim 2016 Çarşamba

KIRGINLIK VE OFKE



Is dunyasinda yasanan tum tecrubelere yeni ve derin bir anlayis katma gucune sahibiz. Bunu yapabilmek icin kirginlik ve ofke formunda asagi ceken seyin ne oldugunu bulabilmemiz onemlidir. Bunun icin de gercek bir farkindalik ve kabullenme sart.

Zaman zaman arkadaslarimiza 
karsi kirginliklar tasidigimizin farkina varsak da, bu duyguyu bir savunma mekanizmasi olarak kullananlarin sayisi her gecen gun biraz daha artiyor. Bu durum, sahte bir ozguven hissi saglamak ve daha iyi hisssetmek icin kullanilan bir zirha donusuveriyor. Maalesef cogu zaman bu kirginliklari tasimanin gercek bedelinden habersiz bir sekilde hayat devam ediyor.

Gecmisin yuklerini tasirken iletisimde acik ve samimi olmak bence mumkun degil. 
Kararlari ozgurce almak zorlasir. Ofkelere tutunup karsi tarafa bizi incitmenin bedelini odetme istegi doğurabilir. Bir buyugumun bir sozu durumu guzel ozetliyor;  "Kirginlik dedigin, zehir icip karsi tarafin olmesini beklemek gibi..." Ama olen yalnizca bizleriz.

Bu deneyimlerin yipratici, guven kirici, kimi zaman korkunc ve karanlik tecrubeler olduklarini dusunulebilir. Oysa tumu aydinlanmis tecrubelerdir, cunku gercekte oldugumuz ve ileride olmak istedigimiz insanlara donusmemize yardimci olurlar. Ancak bu farkindaliga sahip oldugumuzda arzu ettigimiz mucadeleyi ve gelecegi ustlenebilecegimize inaniyorum.

Kirginliklarimizin bizi nelerden mahrum ettigini, bizi nasil gucsuz ve karanlikta biraktigini gorebilmek bazen cok da kolay olmayabiliyor. Gerginlik ve ofkelere tutunmanin yol actigi sikintilar nelerdir hic dusundunuz mu?
 
Deneyimledigim ve gözlemledigim sikintilardan sadece bir kaci; 
- Bizi kendimiz olmaktan uzaklastirir,
- Gecmiste yasamaya mahkum eder ve gucsuz birakir,
- Gizli yaralarimizi fark etmemizi ve iyilestirmemizi onler,
- Bazen bir kurban gibi hissettirir,
- Guvenimizi kaybettirir,
- Acik olmak yerine kendimizi savunmak zorunda hissettirir,
- Enerjimizi ve zamanimizi tüketir,
- Insani katilastirir, ofkelendirir, yipratir ve yorar,
- Strese neden olur,
- Cesaretimizi yok eder,
- Tatmin edici iliskiler yasamamizi engeller,
- Yeni firsatlari gormemize engel olur,
- Sagligimizi tehlikeye atar,
- Ozsaygimizi azaltir,

Ve liste bu sekilde devam eder...


Ozetle, ofke ve kirginliklarimiz bizi en buyuk arzularimizdan mahrum birakir. Bagislayici olmak ve bu yukten kurtulmak kalbimizin iyilesmesi, yolumuzun aydinlanmasi icin önemli bir yetkinlik ve ihtiyactir. Ancak bunu basardigimizda algilarimiz yenilenir ve insanlari, olaylari farkli bir acidan gorme becerisine erisebiliriz. Aksi halde egonun degismez hikayesinden siyrilamaz ve  yeni olasiliklari goremeyebiliriz.
 
Tercih bizimdir!